Με σκιές να απλώνονται στην Κουμουνδούρου μετά τις αρνήσεις κορυφαίων στελεχών να αναλάβουν τομείς στη «σκιώδη κυβέρνηση» του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην κοινοβουλευτική ομάδα, επιβαρύνοντας την υπόθεση της ενότητας, αναχωρεί την Κυριακή για τις ΗΠΑ ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης.
Τα ευγενικά «όχι» πρωτοκλασάτων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην πρόταση της ηγεσίας να αναλάβουν υπό την ευθύνη τους συγκεκριμένους τομείς καταδεικνύουν αφενός την απροθυμία της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να συμμετάσχει σε οτιδήποτε φέρει τη σφραγίδα της νέας ηγεσίας και αφετέρου την απόφαση του Στ. Κασσελάκη να μην επιτρέψει την επέκταση της «λευκής απεργίας» στα συλλογικά όργανα του κόμματος. Υπ’ αυτήν την έννοια μέχρι χθες δεν είχε διασαφηνιστεί από το επιτελείο του 7ου ορόφου του κόμματος εάν υπάρχει πρόθεση να συγκληθεί αύριο (Παρασκευή) η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος για να συζητήσει για όλα τα θέματα ακόμη κι αυτά που προκύπτουν μετά τις αρνήσεις των κορυφαίων να συνδράμουν στους τομείς της Βουλής.
Το κλίμα είναι βαρύ, ωστόσο συνεργάτες του νέου προέδρου σημειώνουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είχε άλλη επιλογή από το να προειδοποιήσει πως όποιος υπονομεύσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα ή το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα βρεθεί εκτός ψηφοδελτίων. Οι βολές της ηγεσίας είναι ευθείες, όμως θεωρητικά πάντα ο χρόνος που απομένει έως τις εθνικές εκλογές είναι ιδιαίτερα μεγάλος ώστε να εξακολουθήσει να υφέρπει μία παρατεταμένη εσωτερική διάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε διάσπαση.
Επιπλέον, η πλευρά του Ευκλείδη Τσακαλώτου αμφισβήτησε ανοιχτά τη δυνατότητα του Προέδρου ως προς την επιλογή των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια του κόμματος παραθέτοντας φωτογραφίες από τμήματα του Καταστατικού του κόμματος που αναφέρουν (άρθρο 39) πως σε κάθε περίπτωση η επιλογή των υποψηφίων βουλευτών και ευρωβουλευτών γίνεται με απόφαση των Νομαρχιακών Επιτροπών και επίσης ότι η τελική έγκριση των υποψηφιοτήτων περνά από την Κεντρική Επιτροπή. Είναι ενδεικτική και ανάρτηση της Αννέτας Καββαδία μέλους της Πολιτικής Γραμματείας και στελέχους της «Ομπρέλας» που διερωτήθηκε εάν καταργήθηκαν τα όργανα του κόμματος «και δεν το ξέρουμε» και σημείωσε πως «τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές, τέτοιου είδους δηλώσεις, (του Στ. Κασσελάκη) κάποιος κακεντρεχής θα τίς χαρακτήριζε υπονομευτικές».
Από τη χθεσινή πρωινή ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επιβεβαιώθηκε ότι τις τελευταίες ημέρες έγιναν κρούσεις προς τα στελέχη των 6+6 (ομάδα Αχτσιόγλου) και της “Ομπρέλας” (ομάδα Τσακαλώτου) να συμμετάσχουν στα όργανα, όμως οι προτάσεις αυτές έπεσαν στο κενό με διαφορετικές αιτιολογήσεις από κάθε βουλευτή χωριστά. Οι αρνήσεις που υποδηλώνουν πρόθεση αποστασιοποίησης αλλά και συνδρομής στη νέα πραγματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά για την «επόμενη ημέρα» ακόμη κι αν όλες οι πλευρές συμφωνήσουν ως προς τον χρόνο του Συνεδρίου. Η διάσταση είναι ξεκάθαρη και οι περισσότεροι στην Κουμουνδούρου δυσκολεύονται να κατανοήσουν με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να επιτευχθούν η σύνθεση και η ενότητα μέσω μίας ρηγματώδους κατάστασης.
Οι ηχηρές απουσίες
Από τη σύνθεση των τομέων της ΚΟ απουσιάζουν πέραν του ονόματος της Έφης Αχτσιόγλου που είχε αρνηθεί από την πρώτη στιγμή κάποια θέση ευθύνης και τα ονόματα των στενών συνεργατών της, Νάσου Ηλιόπουλου, Αλέξη Χαρίτση, Δημήτρη Τζανακόπουλου, τα ονόματα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, της Σίας Αναγνωστοπούλου, της Θεανώς Φωτίου, της Μερόπης Τζούφη, της Πέτης Πέρκα. Ωστόσο, τον τομέα Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει ο Κώστας Μπάρκας από την ομάδα των 6+6. Επίσης, ορισμένους τομείς αναλαμβάνουν και κάποιοι βουλευτές που θεωρητικώς δεν έχουν στηρίξει την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη όπως ο Όθων Ηλιόπουλος, η Νίνα Κασιμάτη και ο Συμεών Κεδίκογλου.
Οι τομεάρχες όπως ανακοινώθηκαν από τον Στέφανο Κασσελάκη στο προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας είναι:
Εξωτερικών: Ρένα Δούρου
Αναπλ Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα απόδημου ελληνισμού: Όθων Ηλιόπουλος
Εθνικής Άμυνας: Ευάγγελος Αποστολάκης
Εσωτερικών: Παναγιού Πούλου
Αναπλ Εσωτερικών αρμόδιος για Μακεδονία-Θράκη: Πέτρος Παππάς
Αναπλ αρμόδια για διαφάνεια: Ραλλία Χρηστίδου
Οικονομικών: Νίκος Παππάς
Ανάπτυξης: Χρήστος Γιαννούλης
Υγείας: Ανδρέας Παναγιωτόπουλος
Παιδείας: Αθηνά Λινού
Αναπλ Παιδείας: Ράνια Θρασκιά
Αναπλ Παιδείας για αθλητισμό: Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος
Πολιτισμού: Κυριακή Μάλαμα
Προστασίας του Πολίτη: Κώστας Μπάρκας
Υποδομών και Μεταφορών: Χάρης Μαμουλάκης
Δικαιοσύνης: Γιάννης Σαρακιώτης
Αναπλ Δικαιοσύνης για ισότητα: Έλενα Ακρίτα
Αγροτικής Ανάπτυξης-Τροφίμων: Βασίλης Κόκκαλης
Αναπλ Ανάπτυξης για κτηνοτροφία: Γιώργος Παπαηλιού
Εργασίας-Κοινωνικής Ασφάλισης: Γιώργος Γαβρίλος
Ψηφιακής Πολιτικής: Γιώργος Καραμέρος
Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Μίλτος Ζαμπάρας
Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής προστασίας: Συμεών Κεδίκογλου
Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής: Κατερίνα Νοτοπούλου
Τουρισμού: Καλλιόπη Βέττα
Μετανάστευσης και Ασύλου: Νίνα Κασιμάτη
Αναπληρωτής Τομεάρχης: Γιώργος Ψυχογιός
Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: Αλέξανδρος Αυλωνίτης
Πηγή:ethnos.gr