Τις θέσεις των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Χανίων για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου, σχολιάζει με ανακοίνωση της η Πρωτοβουλία Χανιωτών.
Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση, «οι συνδυασμοί «Λαϊκή Συσπείρωση» σε Δήμο και Περιφέρεια, «Ανταρσία στα Χανιά» και «Ανυπόταχτη Κρήτη», βρίσκονται στην ίδια συχνότητα με το αίτημα για αστικό πράσινο».
Για την παράταξη «Για τα Χανιά», του δημάρχου Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη, από την Πρωτοβουλία επισημαίνεται ότι δεν υπήρξε τοποθέτηση, αλλά η διαπίστωση «πως υπάρχει ασυμφωνία ανάμεσα στις δηλώσεις και τα έργα της δημοτικής αρχής».
Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Χανιωτών:
ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ (στρατόπεδο ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ)
Οι πρωτοβουλίες πολιτών για περιβαλλοντικά θέματα του νομού Χανίων απηύθυναν κοινό κάλεσμα προς τις υποψήφιες δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη 03/10/2023. Στο πλαίσιο αυτό η «Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου» έθεσε τα παρακάτω δύο ερωτήματα:
Ερώτημα 1. «Παλεύουμε εδώ και 17 χρόνια για να γίνει το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, χώρος πρασίνου χωρίς τη θεσμοθέτηση συντελεστών δόμησης και κάλυψης. Τι γνώμη έχουν οι δημοτικές παρατάξεις για αυτό και πώς θα το αντιμετωπίσετε στο Δημοτικό Συμβούλιο;»
Ερώτημα 2. «Τα μέλη της Πρωτοβουλίας πιστεύουμε ότι η μετατροπή του στρατοπέδου σε πάρκο πρέπει να γίνει με συμμετοχικό σχεδιασμό, δηλαδή με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών από την πρώτη μέρα και σε όλες τις φάσεις του. Παράλληλα, ζητάμε να ανοίξει από τώρα ο χώρος, ή μέρος του χώρου, για χρήσεις συμβατές με το πάρκο. Ποιες είναι οι θέσεις των παρατάξεων για τα παραπάνω και πώς προτίθενται να τα υλοποιήσουν;»
Το παρακάτω σημείωμα βασίζεται στις απαντήσεις που λάβαμε από τους συνδυασμούς που συμμετείχαν στις δημοτικές-περιφερειακές εκλογές. Ο συνδυασμός «Για τα Χανιά» του απερχόμενου και νυν δήμαρχου απαξίωσε να τοποθετηθεί στο δημόσιο κάλεσμα. Παρόμοια στάση έδειξε και ο συνδυασμός «Για την Κρήτη μας» της απερχόμενης και νυν περιφερειακής διοίκησης, που δεν απάντησε στα ερωτήματα, παρόλο που έχει εκδοθεί ομόφωνο ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου με τις ψήφους και της πλειοψηφίας, να γίνει το στρατόπεδο πάρκο μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης». Είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι συνδυασμοί που απολαμβάνουν δημοσιότητας στο προστατευμένο περιβάλλον των μεγάλων ΜΜΕ δεν αισθάνονται την ανάγκη να αποκριθούν στα καλέσματα ανεξάρτητων κινημάτων και μεμονωμένων πολιτών.
ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ:
Οι συνδυασμοί «Λαϊκή Συσπείρωση» σε Δήμο και Περιφέρεια, «Ανταρσία στα Χανιά» και «Ανυπόταχτη Κρήτη», συμφωνούν με το σχέδιο για χώρο πρασίνου, χωρίς συντελεστές δόμησης και κάλυψης, θέτουν το θέμα στο γενικότερο πλαίσιο της αντίθεσης της λειτουργίας του χώρου με βάση το κριτήριο της ανταποδοτικότητας. Διευρύνουν δε τη συζήτηση στο γενικότερο ζήτημα του κυκλοφοριακού, που θεωρούν ότι πρέπει να αποτελέσει το επίκεντρο παρεμβάσεων, με γνώμονα τις ανάγκες των πολιτών για βιώσιμη κινητικότητα.
Ο συνδυασμός «Όνειρο είναι τα Χανιά» για το Δήμο και η «Κρήτη αλλιώς» στην περιφέρεια βρίσκονται στην ίδια συχνότητα με το αίτημα για αστικό πράσινο, σημειώνοντας την ιστορική ευκαιρία αξιοποίησης ελεύθερου χώρου, που ίσως είναι η τελευταία μεγάλη παρέμβαση τέτοιου μεγέθους μέσα στον αστικό ιστό. Επιμένουν όμως, στην αναγκαιότητα κάποιου συντελεστή δόμησης, προφανώς αγνοώντας, ότι για την κατασκευή των αναγκαίων κτιρίων σε πάρκα, δεν απαιτείται συντελεστής δόμησης, αλλά διαχειριστική μελέτη. Στο θέμα του συμμετοχικού σχεδιασμού, υπερθεματίζουν στην ανάγκη συμμετοχής των πολιτών χωρίς καμία επιφύλαξη, ακόμα και αν επιμηκύνει χρονικά τη μετάβαση, τονίζουν δε την ανάγκη ανοίγματος του χώρου μέχρι να αρχίσουν οι εργασίες.
ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΟΘΗΚΑΝ:
Για την πληρότητα του σχολίου βασιστήκαμε σε ειλημμένες αποφάσεις της δημοτικής αρχής, αλλά και σε προεκλογικές δηλώσεις του Δημάρχου, σχετικά με τη διαχείριση του πρώην στρατοπέδου Μαρκοπούλου, που τις παραθέτουμε:
-Έχει εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο μετά από πρόταση της δημοτικής αρχής, να υπάρχουν συντελεστές δόμησης 0,10 και κάλυψης 0,15 για κτίρια βρεφονηπιακών σταθμών, δημοτικών σχολείων, αθλητικών και πολιτιστικών, διοίκησης, εστιατόρια και αναψυκτήρια.
-Ο Δήμαρχος συμφωνεί και δεσμεύεται να δρομολογήσει τη δημιουργία αστικού πάρκου («το καλύτερο μητροπολιτικό στη χώρα») με πρόβλεψη για υποστηρικτικές κατασκευές (μικρά αναψυκτήρια και βοηθητικούς της λειτουργίας του πάρκου χώρους) καθώς και ήπιους χώρους άθλησης.
-Για τη μεταβατική περίοδο επαναλαμβάνει τη θέση για ένα μικρό χώρο στάθμευσης (διευκρινίζει 5-6 στρέμματα δηλ. το 10% του συνολικού χώρου) και παράλληλα σταθμό των ηλεκτρικών λεωφορείων για μεταφορά των επιβατών των αυτοκινήτων από και προς το κέντρο. Ήδη έχει ξεκινήσει χωρίς τις απαιτούμενες άδειες τη διαμόρφωση τμήματος του στρατοπέδου σε πάρκινγκ.
Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ασυμφωνία ανάμεσα στις δηλώσεις και τα έργα της δημοτικής αρχής. Δεν μπορεί από τη μια να υποστηρίζει ότι θέλει το καλύτερο πάρκο στην Ελλάδα και από την άλλη να θεσμοθετεί συντελεστές δόμησης 10% και κάλυψης 15% και για κτίρια άσχετα με το πράσινο. Οι κατασκευές που είναι συμβατές με το πράσινο, δηλ. αναψυκτήρια, λουτρά, αποθήκες, προβλέπονται στην υπουργική απόφαση για τις διαχειριστικές μελέτες, που γίνονται για τα έργα σε πάρκα, στην οποία δεν αναφέρεται η ανάγκη ύπαρξης συντελεστών δόμησης και κάλυψης.
Η τελευταία πρόταση για χώρο στάθμευσης, απορρίφθηκε από το δημοτικό συμβούλιο μετά από παρέμβαση των κινημάτων ομόφωνα στις 31/5, σύμφωνα με την οποία, αποφασίστηκε ότι το στρατόπεδο Μαρκοπούλου δεν θα χρησιμοποιηθεί σαν περιφερειακός χώρος στάθμευσης.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
Θεωρούμε ότι τόσο η «Λαϊκή Συσπείρωση» όσο και το «Όνειρο είναι τα Χανιά» θα υποστηρίξουν μέσα στο δημοτικό συμβούλιο την αναγκαιότητα λήψης απόφασης, που θα επιβεβαιώνει τις προηγούμενες τέσσερις ομόφωνες αποφάσεις, δηλ. το στρατόπεδο Μαρκοπούλου να γίνει χώρος πρασίνου.
Επίσης ευχόμαστε ο Δήμαρχος να αντιληφθεί ότι οι πολίτες τον υποστήριξαν στις εκλογές, γιατί πίστεψαν στα λεγόμενά του, ότι το στρατόπεδο θα γίνει το καλύτερο πάρκο της Ελλάδας. Στην κατεύθυνση αυτή θα έπρεπε ήδη να έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για συμμετοχικό σχεδιασμό για το πάρκο και την ανάθεση της διαχειριστικής μελέτης, ενώ θα έπρεπε να έχει ανοίξει ο χώρος για την χρήση του από τους πολίτες, έστω και σε τμήμα του.
Εμείς θα ήμαστε παρόντες και θα αγωνιστούμε όπως κάνουμε 17 χρόνια τώρα, μέχρι ο χώρος του στρατοπέδου να αποδοθεί εξ ολοκλήρου στους πολίτες για να γίνει αυτό που έχουν ανάγκη: χώρος πρασίνου, αναψυχής, ανάπαυσης και αθλητισμού, ανοιχτός για όλους-ες.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2023
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ»